O seară cărăşană

O seară cărăşană


Povestea care urmează este o întâmplare reală, care dă o idee despre ce ai putea face într-o seară în Reşiţa sau oriunde în Caraş Severin. Nu dăm nume proprii, dar ele se pot afla prin email la admin@info-caras.ro. Lectură plăcută!


Sâmbătă seara.

 


          Reşiţa, plictiseală, în jurul orei 19. Sună telefonul, invitaţie în oraş. Cum să refuzi un impuls de ieşire din amorţeală, chiar şi pe o vreme năprasnică? Am zis da, desigur, decât plictiseală în casă, mai bine socializare, schimb de păreri constructive, amici, glume, bună-dispoziţie şi mai presus de toate pizza. O să ziceţi junk food la o oră cam târzie, domnişoară! Dar cui nu ii pofteşte inima la o pizza quattro stagioni făcută pe vatră! Atunci pizza să fie!

          Locaţia a fost găsită uşor. Acelaşi restaurant, ca de obicei. Nu vrem să stricăm obiceiurile, ne plac, ne învăţăm cu ele, uneori uităm că sunt doar obiceiuri şi nici prin gând nu ne trece să le schimbam. Într-un cuvânt: comoditate! Dar de ce să vrei să schimbi restaurantul dacă şti că mâncarea este bună, servirea e ok, nu ai pretenţii de gurmand înnăscut şi în plus la desert servesc şi papanaşi?

          Ne aşezăm la masă. Gălăgie cât cuprinde. Nu foarte deranjantă, ci mai degrabă juvenilă. Aniversarea unui pici. Vreo 30 de invitaţi, meniuri speciale, baloane, râsete de copii, îmbrânceli, alergături, într-un cuvânt: voie-bună. Dacă de mic se bucură de petreceri fastuoase, întrebarea este: oare la majorat ce îl aşteaptă? Om trăi şi om vedea, dar asta face parte din altă poveste.

          Comanda cuprinde: patru ceaiuri, un suc de lămâie, o ciocolată caldă, două pizza quattro stagioni, o porţie de papanaşi. Răspunsul vine cu regret în vocea doamnei ospătare: îmi pare rău, dar bucătăria e rezervată petrecerii, nu servim decât băuturi de la bar, nu preluăm comenzi. Dezamăgire maximă. După ce ai visat zile întregi cum te vei îndestula din următoarea pizza pe care o vei servi, răspunsul vine ca duş rece. Atunci să fie doar ceaiurile şi ciocolata caldă! Acelaşi răspuns dezamăgitor: nu servim decât de la bar, nu e vina noastră, facem tot ce putem. Doamna era drăguţă, cu un apetit de vorbă serios, cu explicaţii despre situaţia imposibilă în care se află, dar nu ai cum să îţi găseşti ţap ispăşitor pentru frustrarea ta că te-ai îmbrăcat frumos să ieşi în oraş cu prietenii la o pizza, la restaurantul tău obişnuit şi tocmai în seara aia nu servesc. Urmeză dezbateri, prelegeri, posibile reorientări spre concurenţă. Să plecăm sau să rămânem? Şi am rămas (căci nu e rea-voinţă şi nici un obicei din partea casei) fiecare cu un pahar de suc oarecare şi cu un pai sau pahar, după caz, resemnaţi, ascultând un cântec de „La mulţi ani”, un tort cu artificii şi analiza minuţioasă a unui meniu pentru pitici.

          După jumătate de oră, revine ospătăriţa noastră, grabită şi cu un zâmbet larg pe buze. Pusese o vorbă bună la bucătăreasă şi avea să ne servească în cele din urmă şi pe noi, exact în momentul când resemnarea făcea deja parte din trecut. Nu am mai stat pe gânduri şi am înfulecat pe nerăsuflate bunătăţile.

          De aceea iubim anumite locuri, obiceiuri şi oameni!

 

Adina V.

Admin Info-caras.ro

Duminică, 12 februarie 2012


 

 

Comments Closed

Publicitate pe info-caras.ro

Domino
Mieree
Asociatia Valea Cernei
Leonard Design
Centrul de calculatoare
Gelateria WOW
StirileTale
Pensiune
Hotel Suhidima
Aquaris

INFO-CARAS

Suntem și pe Facebook...

Statistici web