“Nunta Cornilor” în Comuna Bănia

În zilele de duminică şi luni, 26 si 27 februarie, în comuna Bănia va avea loc evenimentul cultural "Nunta Cornilor". Acesta are origini străvechi precreştine, oamenii mascaţi reprezentând spiritele rele şi prin alungarea lor se aşteaptă un an mai bun şi mai prosper.

 

La început evenimentul avea loc doar în ziua de luni (Lunea Cornilor) şi nu era ceva regizat, oamenii mascaţi mergeau prin sat însoţiţi de fanfară. De-a lungul timpului evenimentul a devenit mai amplu, desfăşurându-se pe parcursul a două zile şi căpătând caracterul unei nunţi, având miri, naşi şi nuntaşi.

 

                     

 

Duminica are loc "Tocma cornilor" când oamenii se maschează în haine populare, având cu ei porcul fript şi buriul cu răchie, iar luni este nunta. În cea de-a doua zi fiecare se maschează cum doreşte şi de cele mai multe ori costumele reprezină diferite vedete sau personaje de film. Tot în ziua de luni se strigă "darurile", prin care se "muştruluiesc" cu o doză de umor consătenii care au greşit într-un fel sau altul în anul care a trecut.

Dacă o sa fiţi prin apropiere în aceste zile, vă asteptăm cu drag în localitatea noastră pentru a sărbători alături de noi "Nunta Cornilor" şi a alunga spiritele rele pentru un an mai bun şi mai îmbelşugat.

 

                           

 

Marius ŞUŞARĂ

Joi, 23 februarie 2012

 

Comments Closed

Publicitate pe info-caras.ro

StirileTale
Centrul de calculatoare
Pensiune
Hotel Suhidima
Domino
Aquaris
Leonard Design
Gelateria WOW
Asociatia Valea Cernei
Mieree

INFO-CARAS

Suntem și pe Facebook...

Statistici web