Munții Semenic

 

Munţii Semenic se poziţionează în partea de sud-vest a României, reprezentând cea mai importantă subunitate din regiunea montană a Banatului. Ei aparţin lanţului muntos al Carpaţilor Occidentali. Vârfurile cele mai înalte sunt: Semenic (1445m), Piatra Goznei (1447m) şi Nedeia (1439m).

Munţii reprezintă şi un important nod hidrografic, de aici izvorând Nera, Timişul, Bârzava. La începutul secolului al XIX-lea, cu ajutorul acestor râuri s-au format canale care mai apoi au dezvoltat o întreagă reţea hidrografică, contribuind la formarea ulterioară a digului Văliugului formând lacul Breazova, iar mai târziu lacul Trei Ape şi Gozna.

În ceea ce priveşte fauna şi vegetaţia, aici se regăsesc animale precum căprioara, iepurele, mistreţul, lupul, vulpea, veveriţa, jderul, pisica sălbatică, dihorul, viezurele, râsul etc, care îşi petrec viaţa în păduri mixte de brad, fag, molid, pin şi în păşunile din jur. Printre ramuri, peste păşuni şi pajişti se aud cântece de păsări, cele mai întâlnite fiind mierla, ierunca, gaiţa de munte, fasa alpină, cocoşul de mesteacăn sau corbul. În ape, lacuri sau râuri se regăsesc specii de peşti precum păstrăvul, mreana, lipanul, carasul etc.

Munţii Semenic reprezintă o atracţie turistică atât pentru sezonul de iarnă, cât şi pentru cel de vară. Iarna, turiştii se pot bucura de un strat gros de zăpadă care poate dura chiar şi până la 6 luni în decursul unui an de zile, fiind unul dintre puţinii munţi din ţară care să se bucure de acest aspect. Aici se regăsesc numeroase pârtii pentru săniuş, schi sau snowbord. De asemenea există numeroase unităţi de cazare în zonă, atât hoteluri, cât şi pensiuni, moteluri sau vile care oferă servicii turistice de calitate. În timpul verii, turiştii se pot bucura de peisajele minunate din zonă, se pot practica sporturi nautice pe lacurile din jur, înot, pescuit, picnicuri, pot profita de bronzul de munte etc. În plus, se organizează şi diverse manifestări, evenimente culturale, printre care amintim festivalul de jazz de la Gărâna, fiind cel mai cunoscut atât la nivel local, cât şi naţional sau chiar internaţional.

Efectul binecunoscut al aerosolilor se face simţit în această zonă, un adevărat tratament pentru cei sensibili, cu imunitatea redusă, cu afecţiuni respiratorii, pentru cei care suferă de insomnii, rinite, gastrite sau pentru persoanele stresate, fiind un adevărat tratament naturist.

Accesul spre Munţii Semenic se poate face pe două trasee: fie prin oraşul Reşiţa, mergând spre Cuptoare, Văliug, Prislop, Semenic, fie prin oraşul Caransebeş în direcţia Slatina Timiş, Brebul Nou, Trei Ape, Prislop, Semenic. Ambele trasee au aproximativ aceeaşi lungime.

 

 

În concluzie, Munţii Semenic împreună cu lacurile, râurile şi toate localităţile din jurul lor formează un nucleu turistic important din judeţul Caraş-Severin, care se diferenţiază de celelalte zone prin diversitate, frumuseţe şi particularităţi specifice, astfel încât cel care a călcat o dată pe pământ cărăşan, negreşit se va reîntoarce şi a doua oară, a treia oară şi aşa mai departe.

Publicitate pe info-caras.ro

Mieree
StirileTale
Centrul de calculatoare
Pensiune
Aquaris
Gelateria WOW
Asociatia Valea Cernei
Domino
Leonard Design
Hotel Suhidima

INFO-CARAS

Suntem și pe Facebook...

Statistici web