Bocsa

Oraşul Bocşa

În anul 1717 documentele administrative atesta existenţa a două localităţi: Bocşa Română şi Bocşa Vasiovei (Bocşa Montană).

Aşezat în valea Bîrzavei, la circa 25 km avale de reşedinţa judeţului, oraşul Bocşa a pornit pe calea dezvoltării industriale o dată cu descoperirea minereurilor de fier din împrejurimi, fapt  ce a condos în anul 1719 la construirea la Bocsa a unui furnal pentru topirea fierului. Aceasta se compunea din instalaţia de topire, turnare şi forjă şi folosea ca forţă motrice căderea hidraulică a râului Bârzava. Mai târziu, în 1722, se construieşte şi al doilea cuptor, la care se adaugă instalaţii pentru piese turnate din fontă şi pentru fabricarea muniţiilor. Urmarea sosirii unor noi colonişti, în zonă ia naştere o nouă aşezare distinctă – Bocşa Montană

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, Reşiţa preia întâietatea economică şi de atunci evoluţia economică, demografică şi edilitară a Bocşei sa făcut într-o dependenţă şi colaborare strînsă cu progresul acestui oraş.

În anul 1910, oraşul Bocşa avea 7 859 de locuitori, iar la 1 ianuarie 1975 peste 18 000. În subordonarea lui se află comuna Ocna de Fier (1 583 de locuitori), centru de veche şi intensă exploatare a minereurilor de fier, cunoscute şi valorificate încă de pe vremea daco-romanilor.

Publicitate pe info-caras.ro

Pensiune
StirileTale
Aquaris
Centrul de calculatoare
Domino
Leonard Design
Hotel Suhidima
Mieree
Gelateria WOW
Asociatia Valea Cernei

INFO-CARAS

Suntem și pe Facebook...

Statistici web